mandag den 2. januar 2012

Året der gik 2011

Årskavalkade 2011


Vejråret 2011 har på mange måder været underligt og interessant, det har budt på alt fra sne, til skybrud og storme, ja faktisk alt hvad man kan forstille sig, men det hele skete bare ikke som det plejer, og her giver vi jer et overblik over hvad der er sket i løbet af 2011.


Januar
Oversvømmelse ved Holstebro Foto: Krut Lisbjerg
2011 startede med sne mange steder, specielt Bornholm som ved juletid 2010 fik en af de værste snestorm i mands minde, hvor der lå helt op til utrolige 140 cm sne. Men lige efter årsskiftet kom der også et ordenligt tøbrud, og det betød at det sne der lå rundt omkring smeltede og lavede store oversvømmelser, specielt hårdt gik de ud over Holstebro som oplevede de værste oversvømmelser i 40 år, da vandstanden var på sit højeste i Holstebro var den helt oppe på 2,5 meter over normal vandstand. Januar endte med en middeltemperatur på 0,3 grader, normalen er 0,0 grader så Januar blev 0,3 grader varmere end normalt. Januar var heller ikke nedbørsrig, der faldt 46 mm mod normalt 57 mm, men solrig var Januar der var 72 solskinstimer, mod normalt 43 solskinstimer.


Februar
Isslag i Frederikshavn Foto: Lotte Sønderby Madsen
Den anden måned i 2011 startede blæsende, natten til den 8. februar ramte et stormlavtryk Danmark som sendte middelvinden op på 29,3 m/s ved Thorsminde, og vindstød på 36,5 m/s ved Nissum Fjord, ifølge DMI var det en såkaldt w1 storm, altså en lokal storm men den var tæt på det man kalder national udbreddelse, stormen blev omfattet som en slem storm, og den gjorde den på baggrund af de meget kraftige vindstød der kom, over hele landet registrede man nemlig vindstød af stormstyrke, og også orkanstyrke. Ikke så lang tid efter blev det koldt i Danmark igen, og der faldt snebyger, fordi vi havde det koldt var blandt andet fordi vi lå på grænsen mellem varm og kolde luft, senere i Februar ramte et Isslag dele af landet, smukt så det ud, men farligt er det også. Isslag dannes ved at det er varmt i atmosfæren, men koldt ved jorden. Så isslag er faktisk regn der fryser til is når der rammer jorden. Februar endte med en middeltemperatur på -0,1 grader, som er 0,1 under normalen som er 0,0, der faldt 40 mm nedbør mod normalt 38, og det blev til 52 solskinstimer, mod normalt 69. Vinteren 2010/2011 endte med en middel på -1,3 grader mod normalt 0,5 grader, og vinteren blev den koldeste i 15 år. Og den var den 8. solrigste vinter med 205 timer solskin.


Marts
Tsunami Natori Foto: Scanpix
Den første pollen kom den 8. marts hvor der var to el og to hassel, og derved var pollensæsonen skudt igang efter en lang og hård vinter.Den 11. marts blev landet igen ramt af blæsevejr, denne gang meget mindre, det var kun Thorsminde som målte storm, op til 25 m/s og vindstød på 32,9 m/s, i forbindelse med blæsevejret faldt der også nedbør, for at være lidt mere præcis 11.2 mm i Odense, samtidig den 11. marts faldt der også byger, som var med sne nogle steder. Den 11. marts var også en trist dag, for der ramte nemlige det kraftige jordskælv Japan, som målte 9,0 på richterskalaen og som udløste en tsunami bølge. Jordskælvet ramte 130 kilometer fra Japans kyst og udløste en op til 14 meter høj tsunami bølge som tog alt med sig. Jordskælvet i Japan blev det 5. værste jordskælv nogensinde målt på jorden, på 1. pladsen over værste jordskælv er et jordskælv i Chile i 1960 som målte 9,5 på richterskalaen. Den frygtlige katastrofe i Japan var samtidig første gang nogensinde man så en tsunami live skylle over land. Katastrofen var også dyr for Japan, der skete materielle ødelæggelser for op til 243 milliarder kroner, og forsikringselskaber måtte slippe op til 175 milliarder kroner. Jordskælvet og Tsunamien kostede over 24.000 mennesker livet. Marts måned endte med en middeltemperatur på 2,8 grader, mod de normale 2,2 grader.

April
Smuk dag i april Foto: Per Rasmussen
April startede varmt, hvor vi den 4. april nåede 21,0 grader i Skrydstrup som blev den varmeste 2. april i 9 år, samtidig blev der også skudt gang i birkepollen. Den 8. april ramte en storm Danmark, med middelvinde op til stormstyrke, og vindstød der nåede helt op på 33 m/s. Stormen blæste blandt andet taget af en Kvickly på Amager. Den 12. april blæste det igen over Danmark, med vindstød op til stormstyrke. Men april bliver især husket som solrig og varm, varmen kulminerede påsedag med 23,5 graders varme ved Nordby Fanø. Der lå sne på Bornholm indtil den 27. april. April endte med en middeltemperatur på 9,8 grader som blev den varmeste nogensinde, vi fik 250 timers solskin.

Maj
Smuk maj dag ved Struer Foto: Hanne Majlandt
Den 3. maj fik Nordjylland lige et kort visit af lidt sne, som gjorde maj helt vinteragtig. Men ikke så lang tid efter, nemlig den 9. maj kom årets første sommerdag i hus, kl. 14.20 ramte Store Jyndevad over de magiske 25 grader, og derved var den første sommerdag i hus. Samtidig var det også en meget tør periode, hvor der ikke kom særlig meget nedbør, men den 18. maj kom der endelig nedbør til de trængende haveejere. Den 21. maj kl. 19.25 gik den Islandske vulkan Grimsvötn så i udbrud, og det var noget man fulgte med, meget med i da man tænkte på de sidste vulkanudbrud fra Island, som satte al flytrafik i stå i Nordeuropa. Vulkanudbruddet blev dog aldrig rigtig ligeså slem som sidst, og vi slap uden de store flyaflysninger, og problemer. Maj endte med en middeltemperatur på 11,4 grader som er 0,6 grader over normalen som er 10,8 grader. Der faldt 54 mm regn, mod normalt 48 mm. Der var 239 solskinstimer mod normalt 209 solskinstimer.

Juni
Sommerdag i Juni Foto: Jimmi Tolstrup Henriksen
Juni startede våd, den 7. juni ramte de første af en lang række af skybrud landet , det var dog mest på Sjælland de ramte den 7. juni, den 9. juni gik det løs igen med skybrud denne gang faldt den bare mere mod vest. Den 15. juni kunne man så se måneformørkelse over landet, og det kunne man se godt nogle steder, og mindre godt andre steder. Sidst i juni måned ramte en varmebølge så Jylland, det var specielt i det Midtjyske, og i det Syd- og Sønderjyske hvor man oplevede 3 dage med over 25 grader. Og den sidste dag i Juni ramte et kraftig regnvejr så Danmark. Juni sluttede med en middeltemperatur på 15,1 grader mod normalt 14,3 grader. Der faldt 75 mm regn mod normalt 55 mm, der var 252 solskinstimer, mod normalt 209 solskinsstimer.

Juli
Istedgade, København Foto: Anne Christine Imer Eriksen
Juli startede noget dramatisk, og mange københavnere fik sig en overraskelse, for den 2. juli blev København nemlig ramt af det anden værste skybrud nogensinde registeret i Danmark, der faldt 135 mm regn, og det betød af store dele af København var under vand, og at blandt andet Tivoli blev evakueret. Men det kraftige skybrud over København var kun starten på det der skulle blive den næstvådeste sommer nogensinde. Men mange problemer efter skybruddet var der ihvertfald. Gerneralt var Juli bare en våd måned, og et kraftig regnvejr ramte igen 22. juli med op til 57 mm regn, og juli endte med at regne sig ind på en våd 7. plads over vådeste juli måneder nogensinde. Den 1. badedag kom først den 11. juli. Juli endte med en middeltemperatur på 16,4 grader mod normalt 15,6 grader. Der faldt 113 mm regn mod normalt 66 mm regn, vi fik 171 solskinstimer mod normalt 196 solskinstimer.

August
Regn over Fyn Foto: Roland P
August startede igen våd, specielt i Næstved hvor man de 2 første dage i August fik 2 skybrud, på 2 dage, der faldt 41,8 mm regn på de 2 dage. Den 2. august kom vi dog op på 27 grader i Store Jyndevad, så varmt var det, og nogle steder var der mange flotte solrige dage, mens andre oplevede rigtig meget regn. Skybrudende blev bare ved og ved og ved i hele August måned, og mest regn oplevede man i Gedser hvor man fik hele 608 mm regn hen over sommeren. Og i de tre sommermåneder faldt der i alt 321 mm regn. August endte med en middeltemperatur på 16,1 grader mod normalt 15,7 grader, vi fik 132 mm regn, mod normalt 67 mm, vi fik 150 solskinstimer mod normalt 186 solskinstimer.

September
September ved Højer Foto: Hanne Majlandt
September var en våd måned, med regn og rusk, men sidst i september kom et højtryk til at ligge stabilt tæt på Danmark, og gjorde det meget varmt og sommerligt i slutningen af september, og det skulle vise sig bare at være starten på det som blev den varmeste oktober dag nogensinde. September endte med en middeltemperatur på 14,1 grader mod normalt 12,7 grader, vi fik 92 mm nedbør mod normalt 73 mm. Vi fik 135 solskinstimer mod normalt 128 timer.

Oktober
Sommerligt vejr Foto: Scanpix
Oktober startede helt udsædvanligt varmt, den 1. oktober målte man ikke mindre end 26,9 grader som er den varmeste temperatur der nogensinde er målt i Danmark, det slog den tidligere rekord fra 1978 på 24,1 grader. Samtidig med at vi slog rekord, så blev det også til den seneste sommerdag nogensinde. Så spoler vi lige frem til den 9. oktober hvor årets første nattefrost kom hvor man målte -0,6 i Skrydstrup, og i løbet af oktober kom der 6 dage mere med nattefrost. Resten af oktober måned var det bare normalt vejr. Oktober endte med en middeltemperatur på 9,8 grader mod normalt 9,1 grader, der faldt 61 mm nedbør mod normalt 76 mm nedbør, vi fik 130 solskinstimer mod normalt 87 solskinstimer.

November
Storm ved Nr. Vorupør Foto: Hanne Majlandt
Starten af november startede ualmindeligt tør, der faldt næsten ingen nedbør, og der var udsigt til at slå rekord for tør november, men den blev ikke til noget. Men til gengæld ramte den første vinterstorm Danmark, den ramte den 27. november, stormen ramte med fuld styrke, og kraftigst var det i Nordvest jylland som fik middelvinde op til 30 m/s og vindstød op til 38 m/s, stormen ramte mange steder i landet, den ramte både Nord- og Vestjylland, Østjylland/Anholt, Nordsjælland og Bornholm, og det var en af de mest udbredte storme i 7 år. Stormen gav samtidig højvande i København, og ved den jyske vestkyst, og ved mange østjyske fjorde var der meget lavvande. Det var også i november af en kraftig orkan ramte Færøerne, med middelvinde op til 43,2 m/s, og vindstød der kom helt op på 56,6 m/s, den kraftige orkan fik både tage, biler og andre ting til at lette sig, politiet fik do heldigvis ikke nogle meldinger om personskader. November endte med en middeltemperatur på 6,7 grader mod normalt 4,7 grader, der faldt 18 mm regn mod normalt 79 mm regn, vi fik 37 solskinstimer mod normalt 54 timer.


December
Storm ved Thorsminde Foto: Hanne Majlandt
Så starter vinteren endeligt, eller ihvertfald ifølge kalenderen for der var ikke meget vinter over Danmark, allerede 9 dage inde i December skulle en storm forbi landet igen, og den skulle vise sig at være ligeså kraftig som den i november, faktisk var den værre, vi blev ramt af middelvinde på 30,2 m/s i Thorsminde, og vindstød der nåede op på 38 m/s også i Thorsminde, stormen var så kraftig at det blev den kraftigste i syv år, udover at der skete en dele materielle skader, så kostede stormen desværre også en kvinde livet, det skete ved Thisted da en 45 årig kvinde kom kørende mod en lastbil, vinden fik fat i lastbilens anhænger, og den væltede lige ned oven i den 45 årig kvindes bil, dom desværre døde. Men december handle ikke kun om storm, for omkring juledagende oplevede Danmark ualmindeligt meget varme, faktisk de varmeste i 137 år, varmest blev det 1. juledag ved Tylstrup ved Aalborg hvor man målte ikke mindre end 11,3 graders varme, og det er meget udsædvanligt for en december dag, der blev slået rekorder mange steder. December endte med en middeltemperatur på 4,2 grader mod normalt 1,6 grader, der faldt 99 mm nedbør mod normalt 66 mm, vi fik 50 solskinstimer mod normalt 43 timer.


2012 hvad byder det på?
Nu har vi fået et kig på hvad der skete i løbet af 2011, som var et meget god vejrår. 2012, ja hvad byder det på? Det vil tiden kun  vise men her 2 dage inde i det nye år, ved vi at en kraftig storm rammer Danmark natten til den 4. januar, og den følger vi selvfølgelig time for time. Men Danmark Vejret glæder sig til at holde dig opdateret om vejret i 2012. Godt nytår :)







 






Vejrkort: Her kan man forvente storm

Et kraftig lavtryk er under kraftig uddybning, og vil fra imorgen eftermiddag ligge ude i Nordsøen, allerede her vil det i første omgang give stedvis storm langs de Jyske kyster.

I løbet af aftenen og natten vil lavtrykket suse lige nordom landet, og i den forbindelse tager vinden for alvor til, og vil omkring midnat give hård til stormende kuling med vindstød af stærk storm. I de nordvest og nordlige egne kan vinden en overgang nå storm til stærk storm i middelvinden, mens vindstødene kan komme op mellem 35 og 40 m/s.

Herunder kan i danne jer et overblik over stormen.

Kortene vises middelvind i m/s. Hvert kort er for hvert tredje time.


Tirsdag kl. 15

Tirsdag kl. 18

Tirsdag kl. 21

Onsdag kl. 00

Onsdag kl. 03

Onsdag kl. 06

Onsdag kl. 09

Onsdag kl. 12







Mest læste nyheder i december 2011

December måned plejer der ikke at ske så meget, men starten af december blev mere dramatisk end normalt, den 9. december ramte en storm Danmark, og den var i vilde med at læse om.


Men at vinterens første sne var faldet ville i også gerne læse om, så december måneds mest læste indlæg handler kun om storm og om en der ikke blev til noget, og så lige lidt om vinter. For i december var der heller ikke meget vinter, og vi fik heller ikke den tredje hvide jul i træk.


Mest læste nyheder i december 2011
1. Danmark Vejret fulgte stormen time for time - 211 visninger, 9. december
2. Nye prognoser: Her rammer stormen - 143 visninger, 8. december
3. Vinterens første sne er faldet - 91 visninger, 4. december
4. Storm på vej til Danmark på fredag - 77 visninger, 5. december
5. Endnu en storm på vej til Danmark - 72 visninger, 10. december